Stamboom

De stamboom is eigenlijk al wat het woord zegt; Een bewijs van afstamming van het betreffende dier. De stambomen van honden worden verzorgd door de Raad van Beheer op Kynologisch gebied, oftewel "de raad" te Amsterdam en deze stambomen komen in het Nederlandse Hondenstamboek ( De N.H.S.B).


Om opgenomen te worden in een stamboek moet de hond worden geidentificeerd. In Nederland worden honden gechipt. Zo'n chip is niet groter dan een rijstkorrel en deze wordt ingebracht door een door de Raad van Beheer erkende chipper, in de linker schouder van de pup, meestal als de pup tussen de 6 en 8 weken oud is. Zo'n chip zendt een signaaltje uit met een nummer en dit nummer is uniek voor jouw pup en kan alleen gelezen worden met een speciale scanner.


Het doel van de N.H.S.B. is om iedere hond van een eigen naam te verzekeren en een N.H.S.B.-nummer. Bovendien legt de inschrijving gegevens vast omtrent de afstamming, geboorte en raszuiverheid. Kortom er wordt in de zuivere bloedlijnen gefokt, een teefje heeft niet vaker een nestje dan is toegestaan en pups kunnen niet onder valse papieren verhandeld worden door de aanwezige chip. Tevens moeten Berner Sennenhonden gerontgend zijn op HD en ED om voor een stamboom in aanmerking te komen. Een stamboom geeft geen garantie op de gezondheid van de honden, maar je kunt er wel vanuit gaan dat er verantwoord mee gefokt wordt.


Aangezien wij het heel belangrijk vinden om op een verantwoorde manier met onze hond om te gaan en dat ook zeker aan onze pups mee willen geven, voldoet onze hond en de dekreu volledig aan de eisen van de Raad van Beheer en zullen alle pups van een stamboom worden voorzien. Het welzijn van onze hond staat voorop en dat is ook de reden dat we ons een hobby-fokker willen noemen.